landgoed sfeerbeeld
logo

Open Dagen

Dag van de Smaak van het Varken 2011,  hoe het was:

 

Met veel voldoening kijken we terug op een zonovergoten Dag van de Smaak van het Varken!

Tijdens de terugblik met de werkgroep, waarvan een aantal nog niet eerder een Open Dag hadden meegemaakt,  klonk  hoe gezellig eenieder het had gevonden.  Met leuke en sfeervolle muziek, boeiende demonstraties, lekkere eigengemaakte broodjes worst, hoe het was om de koffie te verzorgen, ook om het netjes te houden! Het gemeenschappelijke begin en eind met een kring van zoveel verschillende mensen, hoe bijzonder het is om in anderhalf uur tijd eigenhandig een (mongools) “huis” op te bouwen, kinderen (en ook volwassenen!) die met grote ogen zijdezachte schapenvachten voelen en kijken naar hoe een vakman ons dagelijks eten bereidt. En dat we hopen dat zij mogen beleven hoe bijzonder het is wat de dieren en planten ons elke dag weer schenken. Anderen hebben ze zelf gevoerd en genoten  van alle verschillende dieren op “ons”landgoed.

              

      

Een primeur tijdens deze dag  was ook de start van het vlees abonnement, naast het sinds het voorjaar bestaande groenteabonnement, en het lidmaatschap van Van eigen Erf, waaronder we onze (kleinschalige)  verkoop willen laten vallen. De vlag en stickers waren keurig op tijd.

We hebben deze keer ons PR budget gestoken in een mooie `beachflag`, die we nu vast bij de boerderij hebben staan als herkenningspunt voor de boerderij.

Voor ons was het ook bijzonder om samen te werken met Slow Food en zo vanuit een andere invalshoek dan de biologisch-dynamische richting visie te geven op en platform te bieden aan mogelijkheden om op duurzame wijze om te gaan met het ons geschonken erfgoed, de aarde. Waarbij overigens Slow Food aangaf in die biologisch-dynamische landbouw de meest duidelijke invulling te zien van de slow-food visie….

Om die reden was in de jurt de film te zien Slow Food uit de serie Trendspotting. Helaas was de kwaliteit niet zo goed, maar scheen gelukkig  buiten de zon. Vandaar hier de link naar deze uitzending:  http://tvblik.nl/trendspotting/slow-food

 

 

 

Dag van de Smaak van het Varken 2011, de aankondiging:

ZATERDAG 1 OKTOBER 2011

Met veel plezier houden we het Bonte Bentheimer varken. We zijn begonnen met Olla en Otje, 2 biggen die we als toekomstige fokzeugen gekregen hebben. We hebben Kuddel als beer aangekocht om hen te dekken. Ze beschikken over een vrije uitloop. Ze kunnen wroeten en scharrelen en een modderbad nemen. Ze krijgen biologisch kracht– en ruwvoer alsmede onkruid van tuin en landgoed. We houden deze dieren om de diversiteit van het landgoed en de biodiversiteit in het algemeen te bevorderen. Het Bonte Bentheimer varken is inmiddels erkend door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Uit het persbericht:

"Door de toenemende industrialisatie en harmonisatie van ons voedsel zijn in Nederland helaas de traditionele varkensrassen vrijwel verdwenen. Daarmee is de agrobiodiversiteit, ambachtelijke kennis en culinair erfgoed verloren gegaan.                                                De Bonte Bentheimer is niet geschikt voor de intensieve houderij, omdat het ras dan snel vet aanzet. Gelukkig neemt de waardering voor dit smaakvolle vlees langzaam weer toe."

Bezoekers kunnen kennismaken met dit ras en hoe ze bij ons gehouden worden. Frans Kaijser van Vleesch-Atelier l'Empereur Boucherie Française te Maartensdijk zal demonstreren hoe een karkas wordt uitgesneden, Leonardo Pacenti, mede-eigenaar en chefkok van Restaurant Toscanini te Amsterdam zal aansluitend een demonstratie worst maken geven. En natuurlijk is het mogelijk zelf de smaak te ervaren!

Programma:

11.30 Welkom

12.00  1e demonstratie karkas uitsnijden  of rondleiding over het bedrijf

13.00  1e demonstratie worst maken of voorbereidingen dieren voeren

14.00  2e demonstratie karkas uitsnijden  of rondleiding over het bedrijf

15.00  2e demonstratie worst maken of dieren voeren

16.30  Dagsluiting

Hele dag door: diverse proeverijenverkoop van vlees, wol en lamsvachten, informatie stands van Slow Food (met film), Wederkerigheid, Vereniging Bonte Bentheimer

Laatste info:

Muziek van muziekgroep Parelmoer uit Venlo, kinderspelletjes, Vuur&Rook, Grondwerken met het paard.

Toegangsprijzen:  

€ 4,=  voor volwassenen  

€ 3,=   voor leden van Slow Food en Vrienden van De Wederkerigheid

€ 1,50  voor kinderen van 3 tot 12 jaar

Open Dag 2010

Stichting de Wederkerigheid zal dit jaar niet meedoen met de landelijke open dagen van de biologische boeren. In plaats daarvan is er een Open Dag op zaterdag 25 september 2010, van 12:00 - 16:00 uur. Noteer deze dag in uw agenda!

Open “Meedoen” Dag 2009

zaterdag 6 juni 2009
10.00 tot 17.00 uur

Deze keer stond de dag in het teken van meedoen en meewerken op het landgoed in samenwerking met Vlechtwerk en Antropia. Met elkaar een feestelijke dag verzorgen die niet kant en klaar aangeboden wordt, maar waaraan meegeholpen mocht worden, zo lang en zo kort als je erbij kon zijn:

 • Dagopening
 • Dieren verzorgen
 • Bij aanvang bloemen plukken, tafels versieren en inrichten
 • Ervaren wat het buitenwerk je doet als de moestuin of een bloemenborder gewied en verzorgd wordt,
 • Eieren rapen voor de cake, cake bakken
 • papier maken van brandnetels,
 • wol verven en vilten, met dank aan de schapen die gevoerd worden,
 • hout kloven voor het vuur
 • presentatie en werkzaamheden van Vlechtwerk ( is een groep mensen die het enthousiasme voor hun ambacht en hun samenwerking graag ten dienste willen stellen aan de ontwikkeling van kinderen)
 • opruimen, vele handen maken licht werk!
 • Dagafsluiting met verhaal

Met muziek, terras, informatie, standjes, rondleidingen

Officiële Opening & Open Dag 2008

Zaterdag 21 juni 2008, van 10.00 tot 16.00 uur.

Hoofdstraat 22, Driebergen (op Landgoed De Reehorst naast station Driebergen-Zeist).
Volg de bordjes naar de boerderij.

Programma

Om 11.00 uur: feestelijke opening

 • markt met terras en kraampjes
 • Muziekgroep Parelmoer
 • bloemenkransen maken
 • wolvilten van eigen schapen
 • kinderactiviteiten
 • rondritten met eigen paard en wagen
 • demonstraties, o.a.:
  • dansen met paarden
 • rondleidingen langs erf, boerderij en landgoed

Open Dag 2007

Dit jaar valt de open dag op zaterdag 23 juni. Noteer alvast in uw agenda! Net als vorige jaren doen we mee met de landelijke open dag voor zorgboerderijen. De Groene Winkel in Zeist heeft een mooie fietsroute uitgezet langs de Hondspol, Kraaybekerhof en De Wederkerigheid die u kunt downloaden.

Op het programma voor de open dag staan de volgende zaken (onder voorbehoud van wijzigingen):

 • rondleidingen: deze zullen vooral in het teken staan van het bewonderen van de dieren;
 • rondritjes met paard en wagen;
 • bomen klimmen met onze bomenman Dirk Jansens;
 • verkoop van vaste planten (van Jan van Houtum, hij helpt met het onderhoud van o.a. de borders);
 • allerlei kinderactiviteiten;
 • een muzikaal terras met koffie en koek en muziekgroep Parelmoer;
 • informatiestand van de vriendenkring;
 • bijenstand van de Driebergse Bijenvereniging met bezoekje aan de stal.

 

Open Dag 2006

2006 hielden we met dezelfde intentie als in 2005 voor de tweede keer Open Dag. Dit was een zeer genoeglijke dag na alle harde werken de dagen ervoor.

Dit keer waren de weergoden ons zeer gunstig gezind, heerlijke zon en blauwe luchten, beschutting van de bomen tijdens de heetste uurtjes, muziek en dans, bloemen en bijen; het leek wel Sint Jan... Het vuur was er in de vorm van de smid die een demonstratie smeden gaf en vertelde over het geheim van de smid...

De stal van de Driebergse bijenvereniging (zij bestaan dit jaar 100 jaar!) staat op het landgoed, zodat daar ook bezoekjes gebracht werden. De vereniging timmert hard aan de weg om nieuwe leden te werven. Imkeren is een uitstervende hobby terwijl de Nederlandse fruitteelt daar afhankelijk van is. (Dit jaar was een rampjaar voor de bijen; 50% van alle bijen in Nederland hebben de winter niet overleefd. Dankzij het hele goede weer tijdens de bloei is de fruitteelt de dans ontsprongen.)

De kinderen vermaakten zich prima met ritjes in een rijtuig achter een prachtig Fries paard. Ze klommen met hulp van tuig, touw en onze boomverzorger Dirk hoog de lindeboom in, of maakten zelf jongleerballen. Broodjes, muffins, cake en niet te vergeten de afwas werden verzorgd door Antropia. De catering en opbouw en opruimen was in goede handen bij de Vriendenkring.

Op bescheiden schaal werd er verkocht: eigengemaakte vlierbloesemsiroop, mooie BD-perkplanten van Jan van Houtum, ansichtkaarten en foto/dichtbundels van Ada Cathcart (van onze folder en deze web-site). Onze eigen foto's lieten de ontwikkelingen zien in de moestuin, de verbouw van de boerderij door Johan Verbaan en ook hing de tekening er met de verbouwplannen voor de deel. En tussen dit alles door rondleidingen, vragen, gesprekjes, ontmoetingen.

Een geslaagde dag, en een dag waarop met voldoening wordt teruggekeken!

Foto's van deze dag zijn hier te vinden.

 

Open Dag 2005

zitten in de tuin

Zaterdag 25 juni 2005 hield Stichting De Wederkerigheid voor de eerste keer Open Dag!

We deden mee met de landelijke open dag voor zorgboerderijen, die samenviel met het weekend van de biologische boerderijen, georganiseerd door Biologica en de week van het platteland, georganiseerd door het LTO.

Omdat we een landgoed onderhouden dat zo veelzijdig gebruikt wordt en dat zoveel verschillende werkzaamheden omvat en waarbij veel partijen betrokken zijn, hebben we getracht in ons programma hiervan iets zichtbaar te maken. Daarnaast houden we wel van een feestje dus werd het geheel omlijst door muziek van de Rijnlandse Muziekspeelgroep...

Wat we in het klein met elkaar als werk- en straks ook woongemeenschap opbouwen, en de relaties die we kunnen leggen hopen we zo in een groter geheel beleefbaar te maken.